Keti Koti is nu officieel immaterieel erfgoed

Op 2 december 2023 werd de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij,bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Officieel staat dit immaterieel erfgoed bekend als Keti Koti (Suriname), Dia di Emansipashon (Kòrsou / Boneiru), Dia di Emancipacion di esclavitud (Aruba) en Emancipation day (St.Maarten/Saba/St. Eustatius).

Het certificaat werd op 2 december 2023, officieel ondertekend door Urwin Vyent, directeur NiNsee, en Linda Nooitmeer, voorzitter bestuur NiNsee, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.

Keti Koti staat al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland. Nu het ook is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel erfgoed is het een stuk makkelijker voor beoefenaars om het levendig te houden. Bijschrijving in de Inventaris laat zien dat de gemeenschappen bezig zijn met de borging van het immaterieel erfgoed en de zichtbaarheid en bespreekbaarheid hiervan.

De bijschrijving van Keti Koti vond plaats op de voordracht van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Voor elk 30 juni- 1 juli Comité is dit een belangrijke mijlpaal, zo ook voor ons als vertegenwoordigers van Keti Koti in Drenthe.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer berichten