Ondek meer op de site van

Voor iedereen die meer wil weten over het Nederlandse slavernijverleden is er de website Slavernij en Jij. Op deze site treft de bezoeker onmisbare basiskennis over dit deel van de Nederlandse geschiedenis. Een groot aantal wetenschappers en deskundige auteurs schreef eraan mee.

Slavernij en Jij is geen encyclopedische opsomming van gebeurtenissen, maar geeft op prikkelende en educatief verantwoorde wijze essentiële thema’s uit het Nederlandse slavernijverleden weer. De website is daarom zeer geschikt voor docenten, scholieren en studenten van VMBO-T, HAVO, VWO en MBO.

De trans-Atlantische slavernij is een van de vijftig vensters uit de Canon van de Nederlandse Geschiedenis.

Anansi de spin komt in de klas!

Vanaf 1 juli 2022

Basisscholen in Drenthe kunnen een gastles over Anansi de Spin aanvragen bij het comite 30 juni 1 juli Drenthe, onze gast docent komt in de klas de gastles verzorgen.
Anansi de spin komt in de klas! Vanaf 1 juni 2022 kunnen alle groep 1 en 2 kinderen in Drenthe samen met Anansi de spin super leuke en leerzame spelletjes doen. Maar dat is niet alles! Ook kun je in de klas met Anansi de spin knutselen, kleuren en nog veel meer. Dus na de zomervakantie met een grote lach naar school en wordt net als Anansi de spin zooo slim!

Ook beginnen de voorleesdagen weer in de bibliotheken in Drenthe. Neem contact met ons op voor meer info. 

Tentoonstelling over slavernij

Bekijk het Keti Koti-lespakket

Het Tropenmuseum in Amsterdam heeft een lespakket samengesteld over Keti Koti. Op de museumwebsite vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij Keti Koti. 

Deze les neemt de jaarlijkse viering van Keti Koti op 1 juli als uitgangspunt om slavernijgeschiedenis te behandelen. Leerlingen leren in dit online lesmateriaal over het koloniaal verleden dat Suriname, de Antillen, West Afrika en Nederland delen.

Sinds enkele jaren is er ook een Keti Koti Junior. Schoolklassen uit Amsterdam-Oost krijgen lessen over slavernij (NiNsee i.s.m. Tropenmuseum), gaan creatief aan de slag ( De Rode Loper op School), en er is een kinderherdenking met een heel programma.

Omdat steeds meer scholen aandacht aan het slavernijverleden en aan Keti Koti geven is deze les ontwikkeld door NiNsee en het Tropenmuseum.

Ontdek Keti Koti Junior